4 Yapraklı Yonca Bu Kez 'Sağlık' Getirsin

PAYLAŞ:



Yoncanın hele ki dört yapraklı olanının hayatımıza şans getireceğine inanırız hep. Hatta oturduğumuz çimenlikte bile hemen aramaya başlarız. Peki bu şirin otun size sağlık getirmesini ister miydiniz ? 'eveettt' dediğinizi duyar gibiyim. O halde hadi söyleyeceklerime kulak verin.

Beslenme insanoğlunun başlangıcından beri var olan ve hep var olacak bir kavram. İlk insanın 'nasıl beslenmeliyiz'i tartıştığı gibi son insan da bu soruyu hep kendisine soracak. Aslında cevap gayet basit. Hatta bazılarımıza artık klişe bile gelebilir. Lakin sorunun doğru cevabı 'yeterli ve dengeli beslenme' olacak. 

İşte tam bu noktada sizi '4 Yapraklı Yonca Modeli' ile tanıştırmak istiyorum. Yeterli ve dengeli beslenmede bize yol gösteren bir rehber. Hacettepe Üniversitesi beslenme ve diyetetik bölümü ve sağlık bakanlığının ortak çalışmasıyla tasarlanmış. Diğer ülkelerde kullanılan tabak ve piramit modelerinin aksine ülkemizde yonca modeli kullanılmakta. Sizi, anlata anlata bitiremediğim 4 Yapraklı Yonca ile baş başa bırakıyorum..

Modeli incelediğinizde alt kısmında 'Yeterli ve Dengeli Beslenme' ibaresinin, üst kısımda ise zeytin dallarının bulunduğunu göreceksiniz. Zeytin dalları hem barışı huzuru temsil ederken hem de zeytinyağını temsil ediyor. Dünyaca ünlü besleme uzmanlarının önerdiği Akdeniz Diyetinin bir öğesi olan zeytinyağına ise ayrıca bi vurgu yapılmış.

Her bir yaprağı kalp şeklinde olan yonca yapraklarını inceleyelim mi ?

Birinci yaprağımızda 'SÜT GRUBU' ile karşılaşıyoruz. Başta yetişkin kadınlar, çocuklar ve gençler olmak üzere tüm yaş gruplarının bu grubu her gün tüketmesi gerekiyor. Bu grupta yer alan besinler: Süt ve yerine geçen besinler olarak düşündüğümüzde yoğurt, peynir ve süttozu.
Protein, kalsiyum, fosfor, B2 vitamini (riboflavin) ve vitamin B12 olmak üzere birçok besin öğesinin önemli kaynağı olan bir grup. Kalsiyumdan zengin olan grup kemiklerin ve dişlerin sağlıklı gelişiminde ve hücre çalışmasında önemli rol oynuyor.
Her gün yetişkin bireylerin günlük  2 porsiyon, çocukların, adölesan dönemi gençlerin, gebe ve emzikli kadınlarla menopoz sonrası kadınların 3-4 porsiyon süt ve yerine geçen besinleri tüketmeleri gerekir. Bir orta boy su bardağı (200 cc) süt veya yoğurt ile iki kibrit kutusu büyüklüğünde peynir bir porsiyondur.

İkinci yaprağımızda 'ET-YUMURTA-KURUBAKLAGİL GRUBU' bulunuyorEt, tavuk, balık, yumurta, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi besinler bulunur. Ceviz, fındık, fıstık gibi yağlı tohumlar da bu grupta yer alır. Bu grubumuz protein, demir, çinko, fosfor, magnezyum, B6, B12, B1 ve A vitamini, posa (kurubaklagiller) içerir. Etler iyi kalite protein kaynağıdır. Özellikle protein gereksiniminin arttığı, hızlı  büyümenin olduğu bebeklik, çocukluk dönemlerinde diyette mutlaka yer alması gerekir. 
·         Günlük  2-3 köfte kadar et-tavuk-balık-hindi tüketilmelidir. 
·         Omega–3 (n-3) içeriği yüksek olduğu için sağlıklı beslenme için haftada en az  2 kez balık yenilmelidir. 
·         Yumurtanın protein kalitesi yüksek olduğu için bebek ve çocuklar tarafından her gün bir adet  tüketilmesi yararlıdır. 
·         Kurubaklagillerin haftada 2-3 kez tüketilmesi önerilmektedir.

Üçüncü yaprağımızda 'SEBZE VE MEYVE GRUBU' yer alıyor. Bitkilerin her türlü yenebilen kısmı sebze  ve meyve grubu altında toplanır.  Mineraller ve vitaminler bakımından zengindirler. Tüm sebze ve meyveler besin değeri içeriği ve ekonomik olması açısından mevsiminde, bol ve ucuz bulunduğu dönemlerde en az 5 porsiyon meyve ve sebze tüketilmesi önerilmektedir.

Vee dördüncü yaprağımızda ise 'TAHIL GRUBU' bulunuyor.  Buğday, pirinç, mısır, çavdar ve yulaf gibi tahıl taneleri ve bunlardan yapılan un, bulgur, yarma, gevrek ve benzeri ürünler bu grup içinde yer alır. Tahıl ve tahıl ürünleri vitaminler, mineraller, karbonhidratlar (nişasta, lif) ve diğer besin öğelerini içermeleri nedeniyle sağlık açısından önemli besinlerdir.

Genel olarak 4 Yapraklı Yonca modeli bireylerin bir öğünde 4 besin grubunu da tüketmeleri gerektiğini anlatmaktadır. Bu sayede kişiler yeterli ve dengeli beslenmeyi yakalayabilirler. Gayet açık ve pratik bir rehber değil mi? Sizler de masaya oturduğunuz zaman 4 yapraklı yoncayı hatırlayıp tabağınızı şöyle bir kontrol edin. Hatta çocuklarınızın eğitiminde bile kullanabilirsiniz. Son olarak Akdeniz kızı kimliğimle zeytinyağını hayatınıza geçirmenizi tavsiye ediyorum.
Sağlıklı günler diliyorum. Esen kalın.. 


YORUMLAR

Ad

Besin Ögeleri,1,Besinler,1,Beslenme,1,Diyet,1,Fiziksel Aktivite,1,Metabolik Hastalıklar,1,Sağlık,2,Tıbbi Beslenme Tedavileri,1,Yaşam,1,Zayıflama,1,
ltr
item
Diyefirst: 4 Yapraklı Yonca Bu Kez 'Sağlık' Getirsin
4 Yapraklı Yonca Bu Kez 'Sağlık' Getirsin
https://4.bp.blogspot.com/-Cj2ZKEtj-OE/WCIj3i9mtKI/AAAAAAAAAvM/ybCgWt6Otb44H7RZiLrz48GwIGBILpkswCEw/s320/yonca.jpg
https://4.bp.blogspot.com/-Cj2ZKEtj-OE/WCIj3i9mtKI/AAAAAAAAAvM/ybCgWt6Otb44H7RZiLrz48GwIGBILpkswCEw/s72-c/yonca.jpg
Diyefirst
http://diyefirst.blogspot.com/2016/11/4-yaprakl-yonca-bu-kez-saglk-getirsin_8.html
http://diyefirst.blogspot.com/
http://diyefirst.blogspot.com/
http://diyefirst.blogspot.com/2016/11/4-yaprakl-yonca-bu-kez-saglk-getirsin_8.html
true
8705532326581386634
UTF-8
Tüm Yazıları Göster Öyle bir yazı elimizde kalmadı :( HEPSİNİ GÖSTER Devamını Getir Cevapla Cevabı boşver Sil By Ana Sayfa Sayfalar Yazılar Hepsini Göster BUNLAR DA SİZİN İÇİN ETİKETLER ARŞİV ARA TÜM YAZILAR Aradığın şeyi bulamadık :/ tekrar deneyin bi Anasayfaya Geri Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Paz Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Oca Şub Mar Nis Mayıs Haz Tem Ağu Eyl Eki Kas Ara Şuan 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago 5 hafta önce Takipçiler Takip Et Bu Yazı Özeldir Arkadaşlarınız ile paylaşarak özel biri olabilirsiniz. Kodları Kopyala Kodları Seç Tüm kodlar panoya kopyalandı Ancak [CTRL]+[C] ile kopyalayabilirsiniz.